Kom je ook “Kiek’n bie de Boer”?
- kieknbiedeboer@gmail.com
D. Biemond B.V.
Westerweg 2
9967 TE Eenrum
(Zaterdag 7 september tot 16.00 uur geopend)
Omschrijving:
D. Biemond B.V. is een agrarisch bedrijf dat als hoofdtak aardappelveredeling heeft. Daarnaast wordt er ook pootgoed, granen en suikerbieten verbouwd.
Aardappelveredeling houdt in dat wij op zoek zijn naar nieuwe aardappelrassen door bestaande rassen en/of nummers met elkaar te kruisen en hierdoor betere aardappelrassen te maken.
Naast het kruisen worden ook de nieuwe nummers beproefd op het bedrijf, door de partij te boordelen op uiterlijke kenmerken en door te koken, chips en friet te testen.
We beginnen met ongeveer 250 kruisingen. We zaaien ongeveer 40.000 zaden uit in eigen kas. Van elk plantje wordt één enkele knol geoogst en een jaar later op het veld gepoot en dit zijn dan ongeveer nog 35.000 verschillende soorten.
Hier wordt een selectie uit gemaakt en dit doen we jaar op jaar en hopen dat we na 12 jaar een paar nummers over hebben gehouden, die uiteindelijk een ras wordt.
De volgende rassen komen uit ons kweekprogramma: Mondial, Bimonda, Robinta, Divina, Fabula, Smile, Achilles, Biologica, Blue Star, Jennifer, Sally en net dit jaar op de lijst Aadia.
Waar zijn we nu mee bezig:
De afgelopen maanden waren we bezig met de beproevingen van de nummers en de selectie welke goed genoeg zijn om door te gaan en alle proefvelden weer klaar te zetten voor het poten.
De komende maand hopen we snel te kunnen beginnen met het poten van de proefvelden én de poters, de granen en de suikerbieten in de grond te krijgen.
In de kas gaan we de komende maand het aardappelzaad zaaien en daarna de planten verspenen en de eerste kruisingen maken.
Bijzonderheden:
Het bedrijf ligt aan het Pieterpad.
In 2017/2018 hebben we de oude boerderij gesloopt en hebben we hier nieuwbouw neer laten zetten.
We hebben nu een kas op verdieping. We zijn van het gas af en gebruiken de warmte van de koeling om de gebouwen en het huis te verwarmen.
In 2022 zijn hier nog 2 kleine windmolens bij gekomen, hierdoor zijn we bijna zelfvoorzienend met stroom.