Kom je ook “Kiek’n bie de Boer”?

  • kieknbiedeboer@gmail.com

Mts. Hegge-Paping

Mts. Hegge-Paping
H. van Cappenbergweg 1
9977 RV Molenrij

Omschrijving:
Welkom op ons akkerbouwbedrijf mts. Hegge- Paping in Molenrij. Op het akkerbouwbedrijf hanteren we een traditioneel Hogelandster bouwplan. Dit houdt in dat er door de jaren met verschillende gewassen wordt gewisseld om te zorgen dat de bodem in topconditie blijft. Ons akkerbouwbedrijf is vooral ingericht op de teelt van pootaardappelen daarnaast verbouwen we zaai-uien, suikerbieten, granen, erwten en wordt er land geruild met een veehouder uit de buurt.

Waar zijn we nu mee bezig:
In de afgelopen maanden (winterperiode) zijn we druk geweest met het verwerken van de pootaardappeloogst van 2023. Hoewel het rustig lijkt bij de boeren op het erf, wordt er binnen in de schuren lange dagen gewerkt. Aardappels worden op maat gesorteerd en gelezen (dat wil zeggen dat we de verkeerde aardappels en kluiten verwijderen). Vervolgens worden deze verpakt en gaan ze voornamelijk naar telers in Nederland, Europa of het Middellandse zeegebied.
Nu het voorjaar weg in zicht is en de dagen weer langer worden, bereiden wij ons voor op een nieuw teeltseizoen. Als eerste zullen begin april de zaai-uien en suikerbieten worden gezaaid. Vervolgens gaan we verder met de grootste klus van het voorjaar: aardappels poten. Hier zijn we vooral druk mee bezig vanaf half april tot en met half mei. Er worden veel verschillende rassen en partijen gepoot.
Ons akkerbouwbedrijf doet aan stamselectie, wat dit inhoudt, vertellen we jullie graag als je een kijkje komt nemen op ons bedrijf. 

Bijzonderheden:
Mts. Hegge-Paping is een echt familiebedrijf met vader, moeder, zoon en dochter. Daarnaast werkt bij ons het hele jaar een vaste medewerker, die bij alle werkzaamheden meehelpt.
Ons bedrijf is gevestigd aan de rand van het dorp. Van vroeger uit hebben er veel jongelui bij ons op het bedrijf gewerkt, tegenwoordig helpen er nog steeds jongens mee in de drukkere periodes. Hier zijn we ook heel trots op, waar een kleine gemeenschap sterk in kan zijn.
Het akkerbouwbedrijf doet ook al sinds jaren aan kringlooplandbouw binnen een straal van 2 kilometer. Bij de veehouder worden aardappels geteeld; in ruil daarvoor wordt er gras en mais op ons land geteeld en gebruiken wij mest voor onze gewassen.